Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Yürürlüğe Giren Yeni Tebliğ Tarım ve Orman Bakanlığı, “Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Eser Elementler ve İşleme Bulaşanlarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği”ni Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu yeni tebliğ ile gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterleri…
Tarım ve Orman Bakanlığı, “Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Eser Elementler ve İşleme Bulaşanlarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği”ni Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu yeni tebliğ ile gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterleri güncellendi.
Yapılan güncellemeyle birlikte Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’nde belirlenen maksimum limitlerde daha hassas bir kontrol sağlanacak. Kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik, kalay gibi eser elementler ile polisiklik aromatik hidrokarbonlar, 3-monokloropropan-1,2-diol, glisidil yağ asidi esterleri gibi işleme bulaşanlar için gıdalardaki maksimum limitler tespit edildi.
Avrupa Birliği Komisyon Tüzüğü’ne uyumlu olarak hazırlanan tebliğ ile piyasaya arz edilen gıdalardan numune alınması ve analizlerin belirlenen yönetmeliklere uygunluğunun kontrolü sağlanacak. Belirlenen maksimum limitlere uymayan gıdalar için idari yaptırımlar uygulanacak.
Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların, yeni kriterlere 31 Aralık 2025’e kadar uyum sağlamaları gerekiyor. Bu süreçte numune alınma, analiz ve standartlara uygunluk konularında belirlenen kurallara titizlikle uyulması önem taşıyor. Bu sayede gıda güvenliği ve denetiminde daha etkin bir süreç işletilmesi hedefleniyor.
Reklam % İşbirliği: [email protected]