Dünya Nüfusunun Yüzde 43’ü Nörolojik Rahatsızlıklardan Etkileniyor
Bir araştırma, migrenden felce, Parkinson hastalığından demansa kadar çeşitli nörolojik rahatsızlıkların dünya çapında sağlık sorunlarının önde gelen nedeni olduğunu ortaya koydu. 2021’de bu rahatsızlıklar 11,1 milyon ölüme sebep oldu. Lancet’ta yayınlanan araştırmaya göre, son otuz yılda nörolojik rahatsızlıklarla yaşayan veya bu sebeple hayatını kaybeden insanların sayısı arttı ve 2021’de dünya nüfusunun yüzde 43’ü (3,4 milyar insan) etkilendi.
Felç En Çok Görülen Sorun
Araştırmaya göre, küresel çapta insanlar en çok felç sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Ayrıca, menenjit, epilepsi, Alzheimer hastalığı, demanslar, yeni doğan bebeklerde beyin hasarı, nörolojik komplikasyonlar, sinir hasarı, otizm, sinir sistemi kanserleri gibi çeşitli nörolojik sorunlar da görülüyor. 2021’de en yaygın olarak yaklaşık 2 milyar vakayla gerilim tipi baş ağrısı ve yaklaşık 1,1 milyar vakayla migren görüldü.
Sağlık Eşitsizliğine Dikkat Çekildi
Araştırmacılar, nörolojik ölümlerin ve kayıpların yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldiğine dikkat çekerek sağlık konusundaki küresel eşitsizlikleri vurguladı. Önleyici tedbirlerin önemi üzerinde durularak bazı nörolojik rahatsızlıkların gelişme riskini azaltabileceği belirtildi. Bu önlemlerin felçten kaynaklanan hastalıkların, sakatlıkların ve erken ölümlerin yüzde 84’ünü önleyebileceği ortaya çıktı.