© 2021. Tüm hakları saklıdır.

Guid3rs

Nipel
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Nipel

Nipel

Basin Bülteni Basin Bülteni - - 4 dk okuma süresi
827 0

Farklı amaçlar ile hazırlanan tesisatlarda bağlantı elemanı olarak kullanılan nipel bu tarz alanlar için hayati bir parçadır. Küçük çaplı tesisatlarda kullanıldığı zaman çekvana, pislik tutucu veya vana gibi işlevler görebilirler. Büyük çaplı tesisatlarda ise emniyet vanası, yönlendirme elemanı veya ölçme enstrümanı gibi işlevler görürler. Çok farklı tasarımlara sahip olan birçok farklı nipel çeşidi olmasından dolayı gün içinde birçok alanda bu ürünlere rastlayabiliriz. Özellikle metal borular kullanılan alanlarda yapılacak ek işlemleri, yönlendirme veya vana gibi ilaveler için mutlaka nipel kullanmak gerekir. Kullanım alanlarına uygun özelliklerde nipel çeşitleri tercih edilmelidir.

En çok kullanılan ve aynı zamanda en çok tercih edilen nipel çeşitleri arasında şunlar yer almaktadır;

  • Kilitli Nipel
  • Çift Taraflı Dişli Nipel (İç Dişli – Dış Dişli)
  • Tek Taraflı Dişli Nipel
  • Hortum Uçlu Nipel
  • Heksagon Nipel

Kullanıldıkları alanlarda çok önemli görevleri olan nipeller mutlaka sağlam bir şekilde bağlanmalı ve sızdırmazlık konusuna çok dikkat edilmelidir. Gerekli kontroller yapılmadan kesinlikle tesisat aktif hale getirilmemelidir. Özellikle yüksek basınçlı veya yüksek ısı olan tesisatlarda kullanılan nipel çeşitleri hakkında çok daha fazla dikkat gerekir. Genellikle dayanıklı ve aynı zamanda güçlü metallerden üretilen nipeller farklı ebatlarda üretilebildikleri için her türlü tesisatta bu ürünlere rastlamak mümkün olabilir.

Hortum Kelepçesi

Hortumların daha sağlam ve aynı zamanda güvenli bir şekilde kullanılabilmeleri için bağlantı yerlerinin hortum kelepçesi ile sağlamlaştırılmaları gerekir. Farklı malzemelerden üretilen bu malzemeler hortumların bağlantı noktalarına bağlanır ve sıkıldıkları zaman hortumların bir daha oradan çıkma ihtimalleri kalmaz. İnce veya kalın tasarımları ile farklı alanlarda kullanıma uygun olan bu malzemeler genellikle sıkmalı olarak tasarlanır. Bu sayede yeterli sıkma gerçekleşene kadar sıkılır ve bu sayede hortumların sağlam bir şekilde bağlanmaları sağlanır. Bu malzemelerin kullanıldıkları hortumların içinden sıvı veya gaz maddelerin transferi yapılabilir. Bu sebeple arabalarımızda yer alan su veya yakıt hortumlarında genellikle bu malzemeleri görebiliriz.

Kullanımı çok kolay olan hortum kelepçesi tornavida veya benzeri bir alet ile sıkılabilirler. Sızıntının olmaması gereken alanlar için kullanılan bu ürünler genellikle dayanıklı malzemelerden üretilirler. Bu sayede basınç veya sıcaklık gibi etkenlere karşı tam bir dayanıklılık gösterebilirler. Tesisatların çok daha sağlam ve çok daha garantili olmasını sağlamak için kullanılan hortum kelepçesi çeşitler mutlaka sıkı bir şekilde bağlanmalı ve bağlantı yapıldığı zaman kontrol edilmelidir. Aynı zamanda bağlantıların belirler aralar ile kontrol edilmeleri ve gerek olduğu zaman kelepçelerin değiştirilmeleri de çok önemlidir. Çünkü kelepçeler belli zaman aralıklarından yıpranabilir ve işlevlerini göremez hale gelebilirler. Hortum kelepçesi hakkında daha çok bilgi almak ve güvenilir satıcılara ulaşmak için dilediğiniz zaman sanayiden.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

İlgili Yazılar