Dubai Çikolatası ve Antep Fıstığı Talebindeki Artış
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, Haberler.com’un programında moderatör Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma’nın konuğu olarak “Dubai çikolatası” çılgınlığının dünya genelinde Antep fıstığı talebini artırdığına dikkat çekti. Avrupa Birliği’nin kanserojen etkilere sahip “aflatoksin” içerikli ürünleri geri çevirdiği iddialarına yanıt veren Dilber, Türkiye’nin en çok geri çevrilen ülke olduğunu ve iade edilen tonlarca Antep fıstığının ülkede satışa sunulduğunu açıkladı.
İhracat ve Geri Dönüş Oranları
Dr. Dilber, Türkiye’nin yalnızca Antep fıstığı değil 200’den fazla ülkeye 2000’den fazla tarımsal ürün ihraç ettiğini belirtirken, 2023 yılında tüm dünyaya 4.6 milyon ton yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirdiğini dile getirdi. Bu ürünlerin sadece 6 bin tonunun geri döndüğünü vurgulayan Dilber, ürünlerin büyük çoğunluğunun kabul edildiğini ifade etti. Bin kamyondan birinin geri dönmesinin çeşitli sebepleri olabileceğini belirtti.
Fıstık İhracatına İlişkin Bildirimler
2024 yılında fıstık ihracatında 56 bildirim aldıklarını aktaran Dilber, Türk Antep fıstığı ile diğer ülkelerin fıstıkları arasındaki farklara dikkat çekti. Ayrıca gıda güvenliği denetimlerinde Türkiye’nin konumunu vurgulayarak, 56 bildirimin 17 tanesinin Amerika menşeili fıstıklardan olduğunu belirtti.
Dr. Ersin Dilber, Türkiye’nin tarımsal ürünlerdeki kalitesi ve ihracattaki önemi üzerinde durarak, gıda güvenliği denetimlerinde ülkenin Avrupa’nın önde gelen üreticilerinden biri olduğunu vurguladı.