--:--:--

Bakan Tekin Duyurdu: Müfredatta ‘Haçlı Saldırıları’ ve ‘Sömürgecilik’ Kavramları Yer Alacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatta ‘Haçlı Seferleri’ yerine ‘Haçlı Saldırıları’, ‘Coğrafi Keşifler’ yerine ‘Sömürgecilik’ ifadelerinin kullanılacağını duyurdu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Tekin Duyurdu: Müfredatta ‘Haçlı Saldırıları’ ve ‘Sömürgecilik’ Kavramları Yer Alacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul’da düzenlenen “Maarifin Kalbinde Ramazan” etkinliğinde önemli müfredat değişikliklerini kamuoyuna duyurdu. Bakan Tekin, yeni eğitim programında “Haçlı Seferleri” ifadesi yerine “Haçlı Saldırıları” teriminin, “Coğrafi Keşifler” yerine ise “Sömürgecilik” kavramının kullanılacağını açıkladı. Bu düzenlemelerin, Batı merkezli tarih anlatısını eleştirerek milli bilinci güçlendirme amacı taşıdığı belirtildi.

Kavramsal Değişimlerin Detayları

Tekin, “Haçlı Seferleri” ifadesinin masumlaştırılmış bir kullanım olduğunu savundu. Bu terimin bir saldırıyı ifade etmesi gerektiğini vurgulayan Bakan, müfredatta bu nedenle “Haçlı Saldırıları” ifadesini tercih ettiklerini belirtti. Ayrıca, “Coğrafi Keşifler” kavramının da Avrupa merkezli bir bakış açısı oluşturduğunu ifade etti.

Bakan Tekin, “Coğrafi keşifler aslında sömürgeciliğin başlangıcıdır” diyerek, yeni müfredatta bu eleştirel yaklaşımın temel alındığını dile getirdi. Konuşmasında “Orta Asya” yerine “Türkistan” ve “Ege Denizi” yerine “Adalar Denizi” gibi kavramlara da değinerek, bu tür terminolojilerin milli bilinç üzerindeki etkisine dikkat çekti.

Milli Şuur Vurgusu ve Etkinliklere Yönelik Eleştiriler

Milli Eğitim Bakanı Tekin, konuşmasında milli bilinç ve değerler eğitiminin önemini vurguladı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonrası okullarda adalet, insan hakları ve vatan sevgisi gibi konularda etkinlikler düzenlendiğini aktardı. Bakan Tekin, “Emperyal güçlerin gözü kulağı bizim üzerimizde” ifadesini kullanarak milli şuurun sürekli canlı tutulması gerektiğini belirtti.

Ramazan ayında okullarda yapılan etkinliklere yönelik bazı eleştirilere de değinen Tekin, bu faaliyetleri “Talibanizm” olarak nitelendiren kesimlere yanıt verdi. Etkinliklerin tamamen gönüllülük esasına göre düzenlendiğini ve öğrencilerin paylaşma, merhamet, dürüstlük gibi değerleri öğrenmesini amaçladığını kaydetti.

Benzer Haberler
LGS’de 500 tam puan alan Sarıdayı, savcı olmayı hedefliyor
LGS’de 500 tam puan alan Sarıdayı, savcı olmayı hedefliyor
TUS ve STS Tıp Doktorluğu başvuruları 8-16 Temmuz’da alınacak
TUS ve STS Tıp Doktorluğu başvuruları 8-16 Temmuz’da alınacak
Danıştaydan özel eğitim sınıflarında “kamera” kararı
Danıştaydan özel eğitim sınıflarında “kamera” kararı
MEB, eğitim kurumlarına ilk defa yönetici görevlendirme takvimini yayımladı
MEB, eğitim kurumlarına ilk defa yönetici görevlendirme takvimini yayımladı
TÜBİTAK destekli proje ile öğretmenlere sürdürülebilir tarım eğitimi verildi
TÜBİTAK destekli proje ile öğretmenlere sürdürülebilir tarım eğitimi verildi
KPSS yerleştirme tercihleri 9-16 Temmuz’da yapılacak
KPSS yerleştirme tercihleri 9-16 Temmuz’da yapılacak
Yaşama dair Haberin Doğru Adresi
    Copyright © 2025 Tüm hakları GUİD3RS 'de saklıdır.