--:--:--
USD49,55EUR55,62ALTIN6.574,93Istanbul19° Bulutlu0:35ÖĞLE'YEKALAN SÜRE
Teknoloji

TÜBİTAK Biyoçeşitlilik Projelerine 175 Bin Avroya Kadar Destek Verecek

TÜBİTAK, Avrupa Biyoçeşitlilik Ortaklığı kapsamında projelere 175 bin avroya kadar destek sağlayacak. İlk başvurular 16 Kasım’da sona eriyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
TÜBİTAK Biyoçeşitlilik Projelerine 175 Bin Avroya Kadar Destek Verecek

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Avrupa Biyoçeşitlilik Ortaklığı (BiodivERsA+) bünyesinde 2026 yılı “BiodivFuture” çağrısını başlattı. Bu çağrı kapsamında biyoçeşitlilik projelerine 175 bin avroya kadar destek sağlanacak. Ulusal başvuruların ilk aşaması 16 Kasım’da sona erecek ve Türkiye’den yükseköğretim kurumları ile kamu kuruluşları katılım sağlayabilecek.

Toplam 40 ülkeden 81 ortağın yer aldığı Avrupa Biyoçeşitlilik Ortaklığı, biyoçeşitlilikteki azalmayı durdurmayı hedefliyor. Ortaklık, Avrupa doğasının 2030’a kadar toparlanmasını ve 2050’ye kadar insanların doğayla uyum içinde yaşamasını amaçlıyor. Bu projelerle uygulamaya dönüştürülebilir bilimsel bilgi üretilmesi hedefleniyor.

Çağrı, karasal, tatlı su, deniz ve kıyı ekosistemlerindeki değişimlerin nedenleri ile etkilerini inceliyor. Araştırmalar, toplumsal etki yaratacak ve karar alma mekanizmalarını destekleyecek bilimsel bilginin geliştirilmesini amaçlıyor.

Araştırma Temaları ve Proje Odakları

Çağrı kapsamında üç ana başlık belirlendi. “Yeni Ekosistemlerin İşleyişi” teması, ekosistemlerin sosyokültürel ve sosyoekonomik dinamiklerle bağlantılarını inceliyor. Türlerin yok olma riski, genetik çeşitlilik ve iklim değişikliğine uyum kapasitesi bu tema altında araştırılabiliyor.

“Yeni Ekosistemlere Giden Yollar” teması, ekosistemlerin belirsizlikler karşısında varlığını sürdürmesine odaklanıyor. Biyoçeşitlilik değişiminin nedenlerinin analizi ve gelecek senaryolarının geliştirilmesi öne çıkıyor. “Yeni Ekosistemler Bağlamında Biyoçeşitlilik Faydaları” teması ise doğa dostu dönüşümde faydaların adil paylaşımını ele alıyor.

Bu projelerle elde edilecek bilginin, ekolojik işlevlerini sürdüren ekosistemlerin korunmasına yönelik eylemlere katkı sağlaması bekleniyor.

Başvuru Koşulları ve Finansal Destek Detayları

Uluslararası konsorsiyumların, çağrıya katılan en az üç ülkeden ortak içermesi gerekiyor. Ayrıca, en az üç farklı fonlayıcı kuruluştan destek talep edilmesi şartı bulunuyor. Ortaklar arasında en az iki farklı AB üyesi veya Ufuk Avrupa’ya asosiye ülkeden kuruluş yer almalı.

Türkiye’den yükseköğretim kurumları, araştırma hastaneleri, kamu kurumları ve sermaye şirketleri başvuruda bulunabiliyor. Uluslararası başvurunun yanı sıra Türkiye’deki ortakların TÜBİTAK’a ulusal başvuru yapması zorunlu tutuluyor.

Program kapsamında proje süresi en fazla 36 ay olarak belirlendi. TÜBİTAK’tan talep edilebilecek toplam katkı, kurum hissesi hariç proje başına 175 bin avroyu aşamayacak. Yürütücü kuruluş başına üst sınır, üniversiteler için 100 bin avro, özel kuruluşlar için ise 175 bin avro olarak açıklandı.

Kabul edilen bütçeler üzerinden üniversiteler yüzde 100, KOBİ’ler yüzde 75, büyük ölçekli özel kuruluşlar ise yüzde 60 oranında desteklenecek.

Başvuru süreci iki aşamalı olarak ilerleyecek. İlk aşama uluslararası proje önerileri 10 Kasım’a kadar sunulacak, TÜBİTAK’a ulusal başvurular ise 16 Kasım’da sona erecek. Elektronik imza işlemleri 19 Kasım’da tamamlanacak.

İkinci aşamaya davet edilen projeler için uluslararası son başvuru tarihi 16 Nisan 2027 olarak belirlendi. Desteklenecek projelerin Eylül 2027’de ilan edilmesi öngörülüyor. Çalışmaların 1 Aralık 2027 ile 1 Nisan 2028 arasında başlaması planlanıyor.

Benzer Haberler

Tümü
TÜBİTAK Biyoçeşitlilik Projelerine 175 Bin Avroya Kadar Destek Verecek
TÜBİTAK Biyoçeşitlilik Projelerine 175 Bin Avroya Kadar Destek Verecek
1. Türkiye Bilim İletişimi Zirvesi Ankara’da Bilim ve Toplumu Buluşturuyor
1. Türkiye Bilim İletişimi Zirvesi Ankara’da Bilim ve Toplumu Buluşturuyor
Yerli ve Milli 6G Çözümleri Sahada Test Edildi
Yerli ve Milli 6G Çözümleri Sahada Test Edildi
Bakan Kacır IAC 2026’yı Değerlendirdi Uzayda Barış Vurgusu Yaptı
Bakan Kacır IAC 2026’yı Değerlendirdi Uzayda Barış Vurgusu Yaptı
Reklama Tıklamasanız Bile İzleniyorsunuz Casusluk Ağı Ortaya Çıktı
Reklama Tıklamasanız Bile İzleniyorsunuz Casusluk Ağı Ortaya Çıktı
Yerli 6G Çözümleri Sahada Test Edildi Turkcell ve TÜBİTAK İşbirliğiyle
Yerli 6G Çözümleri Sahada Test Edildi Turkcell ve TÜBİTAK İşbirliğiyle
Yaşama dair Haberin Doğru Adresi
    Copyright © 2025 Tüm hakları GUİD3RS 'de saklıdır.