Türkiye’deki Rüzgar Enerjisi Sektörü Türkiye’nin enerji alanındaki önemli oyuncularından biri haline gelen rüzgar enerjisi sektörü, son yıllarda büyük bir gelişme gösteriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre, ülkemizde faaliyet gösteren rüzgar santrali tesislerinde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu bulunurken, yüzlerce farklı rüzgar sanayi kuruluşu faaliyet…
Türkiye’nin enerji alanındaki önemli oyuncularından biri haline gelen rüzgar enerjisi sektörü, son yıllarda büyük bir gelişme gösteriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre, ülkemizde faaliyet gösteren rüzgar santrali tesislerinde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu bulunurken, yüzlerce farklı rüzgar sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor.
Rüzgar enerjisinin günlük elektrik üretimindeki payı %14’e ulaşmış durumda ve bu oranın artması hedefleniyor. Türkiye, 2035 yılına kadar 33 bin megavatlık yenilenebilir elektrik kurulu güç kapasitesini 120 bin megavata çıkarmayı planlıyor. Bu hedef doğrultusunda yapılan çalışmalar arasında YEKA yarışmaları da önemli bir yere sahip. Bu yarışmalarla rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklara yatırımı teşvik edilirken, yerli üretimin geliştirilmesine de katkı sağlanıyor.
Geçen yıl Türkiye’nin rüzgar santrali ekipman imalatının ekonomik değeri 2,2 milyar doları aştı. Ülkemizin bu alandaki potansiyeli 10 milyar doları bulurken, sektördeki yatırımların artması bekleniyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 280 rüzgar santrali ve 4 binden fazla türbinle toplam kurulu güç 13 bin megavatı aşmış durumda.
Son 22 yılda enerji talebinin 3 katına çıkmasıyla birlikte Türkiye, yeni enerji projeleriyle artan talebi karşılamayı ve dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlarla ülke enerji sektöründe önemli bir dönüşüm yaşanıyor.
Reklam % İşbirliği: [email protected]