© 2021. Tüm hakları saklıdır.

Guid3rs

Türk Savunma Sanayii Lapis Havacılık, Mikro İnsansız Hava Aracı Geliştirdi
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Türk Savunma Sanayii Lapis Havacılık, Mikro İnsansız Hava Aracı Geliştirdi

Türk Savunma Sanayii Lapis Havacılık, Mikro İnsansız Hava Aracı Geliştirdi

haberler haberler - - 3 dk okuma süresi
134 0

Lapis Havacılık, Hibrit İtkili Robot HİRO’yu Sergiledi

Türk savunma sanayii bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, Lapis Havacılık tarafından 100-150 gram ağırlığında, avuç içi büyüklüğünde mikro insansız hava aracı geliştirildi. İnsansız hava aracı projeleri üzerinde çalışan Lapis Havacılık, 3. Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi’nde hibrit itkili robot HİRO’yu tanıttı. HİRO, tekerlekleri sayesinde karada hareket edebilirken, döner kanatlarıyla uçma yeteneğine de sahip. Ayrıca HİRO’nun ana gövdesinde bir mikro insansız hava aracı yani “yavru dron” bulunmaktadır.

Dar ve Kapalı Alanlarda Kullanılmak Üzere Tasarlandı

Lapis Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Tansel Nuran Birdir, hibrit itkili robot HİRO’nun dar ve kapalı alanlarda gözetleme görevlerinde kullanılmak üzere geliştirildiğini belirtti. Birdir, HİRO’nun hem karada hem havada görev yapabilme yeteneğine sahip olduğunu ve kapalı ortamda uzun süre görev yapabilme özelliğine sahip olduğunu ifade etti. Aracın üzerindeki modemlerin belli aralıklarla bırakılması sayesinde HİRO’nun uzun süreli görev yapabilme yeteneği kazandığına dikkat çeken Birdir, aynı zamanda aracın engel algılama sensörleriyle donatıldığını ve yapay zeka algoritmalarıyla desteklenen LAPİS otopilotu sayesinde tamamen kapalı ortamda görev yapabilme kabiliyetine sahip olduğunu açıkladı.

Gelecek Yılın İlk Yarısında Göreve Hazır Olması Hedefleniyor

Tansel Nuran Birdir, HİRO’nun görev süresinin hibrit yapısından dolayı değişkenlik gösterdiğini belirtti. Araç yerde görev yaparken sürenin uzayabildiğini, havada ise biraz daha sınırlı olduğunu ifade etti. HİRO’nun kritik tasarım aşamasının tamamlandığını söyleyen Birdir, prototip ürünlerin üretildiğini ve üzerinde test ve iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Hedeflerinin önümüzdeki yılın ilk 3-4 ayında HİRO’nun göreve hazır hale gelmesi olduğunu söyledi.

Tüm Sistem 1 Kilogramdan Hafif

HİRO’da yer alan büyük dronun en geniş uzunluğunun 28 santimetre olduğunu ve “yavru dronun” boyutunun ise 10-15 santimetre olduğunu ifade eden Birdir, ağırlığın ise 100-150 gram arasında olduğunu bildirdi. Tüm ağırlığın modemlerle birlikte 1 kilogramdan daha az olacağını belirten Birdir, ürünün açık alanda ve kapalı ortamda görev yapabilme yeteneğiyle dikkat çekeceğini vurguladı.

İlgili Yazılar

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız