--:--:--
USD50,00EUR55,89ALTIN6.309,58Istanbul15° Bulutlu5:38İMSAK'AKALAN SÜRE
Teknoloji

Türk Bilim İnsanı Öncülüğünde Ter ve Nemden Enerji Üreten Biyobozunur Batarya Geliştirildi

Türk bilim insanı Prof. Dr. Bünyamin Şahin’in liderliğindeki uluslararası ekip, ter ve nemden enerji üreten, doğada çözünebilen esnek bir batarya geliştirdi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türk Bilim İnsanı Öncülüğünde Ter ve Nemden Enerji Üreten Biyobozunur Batarya Geliştirildi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Şahin liderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, insan teri ve ortam neminden enerji üretebilen, doğada çözünebilen yeni nesil bir batarya geliştirdi. ABD’deki North Carolina State University merkezli bu çevre dostu teknoloji, Science Advances dergisinde yayımlandı. Giyilebilir sağlık cihazlarının enerji ihtiyacına yenilikçi bir çözüm sunan batarya, TÜBİTAK destekli bir projenin çıktısı olarak öne çıkıyor.

Prof. Dr. Şahin, TÜBİTAK destekli “Yeni Nesil Giyilebilir Sağlık Teknolojileri” projesi kapsamında North Carolina State University’de çalışmalarını sürdürdü. Başlangıçta tek bir projede görev alan Şahin, performansıyla iki farklı uluslararası projeye de dahil oldu. Bu projeler kapsamında North Carolina State University, University of North Carolina at Chapel Hill, Rice University ve Necmettin Erbakan Üniversitesi araştırmacıları ortak bir batarya teknolojisi geliştirdi.

Araştırma ekibinin hazırladığı makale, Science Advances dergisinde sekiz ay süren uluslararası hakem değerlendirme sürecinden geçti. Hakem revizyonlarının tamamlanmasının ardından çalışma, dergi tarafından açık erişim olarak yayımlandı.

Yeni Nesil Bataryanın Özellikleri ve Uygulama Alanları

Geliştirilen batarya, geleneksel kimyasal pillere alternatif olarak çevre dostu malzemelerden üretildi. İnsan teri veya ortam nemi gibi kaynaklardan enerji üretebiliyor. Esnek yapısıyla vücudun farklı bölgelerine yerleştirilebilen sistemi, ekip, özellikle sağlık cihazlarında kullanılmak üzere tasarladı.

Laboratuvar testleri, sistemin bireyin fizyolojik verilerini algılayarak Bluetooth üzerinden kablosuz ve kesintisiz biçimde merkezi sisteme aktarabildiğini gösterdi. Araştırmacılar, bu teknolojinin uzaktan sağlık hizmetleri (telemedicine) uygulamalarında önemli bir altyapı oluşturabileceğini değerlendiriyor.

Giyilebilir Sağlık Teknolojilerinde Yeni Dönem

Prof. Dr. Şahin, uzaktan sağlık hizmetlerinin gelecekte önemli bir bileşen olacağını vurguladı. Giyilebilir sağlık teknolojilerinin sürekli veri üreterek hastaların uzaktan takip edilmesine olanak sağlayacağını belirtti. Modern cihazların enerji ihtiyacına karşılık, doğada çözünebilen, çevreye zarar vermeyen esnek bir pil geliştirme hedefini dile getirdi.

Şahin, vücudun her bölgesinde esneyebilecek ve ortamdaki nemle kendi kendine enerji üretebilecek bir enerji kaynağı tasarladıklarını kaydetti. Giyilebilir esnek bataryanın nem veya biyolojik sıvılarla (ter) aktive olduğunu ifade etti. Nabız ölçere entegre edilen bataryanın gerekli enerjiyi sağladığını yapılan testlerle kanıtladılar.

Bu çalışma, sadece bilimsel bir yayın olmanın ötesinde teknoloji transferi açısından da araştırmacılar tarafından önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor. Prof. Dr. Şahin, dünyanın önde gelen araştırma gruplarıyla iş birliği yaparak ülkemizin araştırma potansiyelini bir araya getirdiklerini aktardı. Çalışma süresince Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar ile de akademik temaslarda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Benzer Haberler

Tümü
ASELSAN’ın 9 Aylık Cirosu 151,5 Milyar Liraya Yükseldi Yeni Siparişler 14 Milyar Doları Aştı
ASELSAN’ın 9 Aylık Cirosu 151,5 Milyar Liraya Yükseldi Yeni Siparişler 14 Milyar Doları Aştı
Trump Binance Siber Saldırısını İncelediklerini Duyurdu
Trump Binance Siber Saldırısını İncelediklerini Duyurdu
Bakan Kacır Duyurdu SİPER-2 Çelik Kubbe Hedef Değiştirerek İmha Etti
Bakan Kacır Duyurdu SİPER-2 Çelik Kubbe Hedef Değiştirerek İmha Etti
T3 Vakfı Özbekistan’da Bilim Taşkent Merkezi’ni Açtı
T3 Vakfı Özbekistan’da Bilim Taşkent Merkezi’ni Açtı
iPhone 17’de 6.100 TL İndirim Başladı Apple Ekosistemine Geçiş Fırsatı
iPhone 17’de 6.100 TL İndirim Başladı Apple Ekosistemine Geçiş Fırsatı
ASELSAN İlk 9 Ayda Cirosunu 151,5 Milyar Liraya Yükseltti Siparişler 30 Milyar Doları Aştı
ASELSAN İlk 9 Ayda Cirosunu 151,5 Milyar Liraya Yükseltti Siparişler 30 Milyar Doları Aştı
Yaşama dair Haberin Doğru Adresi
    Copyright © 2025 Tüm hakları GUİD3RS 'de saklıdır.