© 2021. Tüm hakları saklıdır.

Guid3rs

TÜBİTAK, AR-GE Süreçlerine Yönelik Destek Programlarıyla Katkıda Bulunuyor
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. TÜBİTAK, AR-GE Süreçlerine Yönelik Destek Programlarıyla Katkıda Bulunuyor

TÜBİTAK, AR-GE Süreçlerine Yönelik Destek Programlarıyla Katkıda Bulunuyor

haberler haberler - - 3 dk okuma süresi
120 0

Geçen Yıl 3,3 Milyar Lira Hibe Aktarıldı

TÜBİTAK, akademi ve kamuya yönelik destek programlarıyla AR-GE süreçlerine katkıda bulunuyor. Geçen yıl 5 bin 198 projeye, 2023 sabit fiyatlarıyla 3,3 milyar lira hibe aktarıldı. Destek üst limitleri farklı programlarda yükseltilerek bilim insanlarına daha fazla destek sağlandı.

Destek Programları ve Üst Limitler

  • Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı: Üst limit 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 650 extrabet bin liraya çıkarıldı.
  • Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı: Üst limit 300 bin liradan 700 bin liraya çıkarıldı.
  • Kariyer Geliştirme Programı: Üst limit 600 bin liradan 750 bin liraya çıkarıldı.
  • Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı: Üst limit 500 bin liradan 650 bin liraya çıkarıldı.
  • Hızlı Destek Programı: Üst limit 60 bin liradan 75 bin liraya çıkarıldı.

Desteklenen Projeler ve Burslar

Toplamda 2,3 milyar lirayı bulan destek ise 46 bin 759’u yeni olmak üzere, 66 bin 989 bilim insanı ve gence verildi. Lisans öğrencilerine 3 bin-9 bin 600 lira ve yüksek lisans öğrencilerine 7 bin 250-8 bin 500 lira arasında burs sağlandı. Doktora öğrencilerine verilen burslar ve doktora sonrası araştırmacı burslarının üst limitleri de güncellendi. Ayrıca “Lisansüstü Performans Burs Programı” ile doktora için 20 bin liraya kadar, doktora sonrası extrabet giriş araştırmacılar da 25 bin liraya kadar burs alabiliyor.

Diğer Destek Programları

TÜBİTAK ayrıca, “Aziz Sancar Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı” ile Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’ın laboratuvarında çalışacak araştırmacıları destekliyor. “Sanayi Doktora Programı” ile de nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve doktoraların sanayide istihdam edilmesi teşvik ediliyor.

Yüksek Teknoloji Platformları

TÜBİTAK’ın desteklediği yüksek teknoloji platformları, geleceğin teknolojilerinin geliştirildiği AR-GE laboratuvarlarında çalışmalar yürütüyor. Hidrojen depolama ve transferi, ileri kompozit malzemeler, katmanlı imalat, 6G ve yapay zeka gibi konular üzerinde araştırmalar gerçekleştiriliyor. Ayrıca yükseköğretim kurumları, özel sektör AR-GE veya tasarım merkezleri ve kamu AR-GE birimleri arasında işbirlikleri kurularak teknoloji transferi süreci hızlandırılıyor.

Toplamda 20 yüksek teknoloji platformunda 241 kurum ve kuruluş bir araya gelerek 250’nin üzerinde projede çalışıyor. Bu platformlar, toplam 1784 araştırmacı ve 724 bursiyer tarafından destekleniyor.

İlgili Yazılar

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız