İlker Murat Ar: Batarya Teknolojileri Sanayide Yeni Rekabet Alanları Yaratıyor
Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) Başkanı İlker Murat Ar, Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen Batarya Teknolojileri Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, enerji sistemlerinin güvenilirliğini artırarak temiz enerjiye ulaşım imkanı sunan batarya teknolojilerinin öneminin giderek arttığını vurguladı. Ar, batarya teknolojisiyle dayanıklılık ve geri dönüşüm uygulamalarına dayalı yeni bir rekabet alanının inşa edildiğini belirterek, “Lityum-iyon bataryalar şu anda en yaygın kullanılan teknoloji olsa da, yeni nesil batarya teknolojilerine yönelik AR-GE çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.” açıklamasında bulundu.
Ar: Yerli Üretim ve AR-GE Çalışmaları Önemli
Ar, Türkiye’nin otomotiv ve otomotiv yan sanayisindeki gücü, elektrikli araç piyasasındaki öncülüğü ve yenilenebilir enerji teknolojilerine verdiği önemle batarya ve enerji depolama sistemleri için çok önemli bir yatırım potansiyeline sahip olduğunu belirterek, yerli batarya üretimini teşvik etmek, kritik minerallerin yerli kaynaklardan teminiyle stratejik tedarik zincirini güçlendirmek ve AR-GE çalışmalarına destek vermek gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin batarya teknolojilerinde dünya ligine taşınması için yerli üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade etti.
PİLDER Başkanı Kadem Usta: Türkiye, Avrupa’nın Batarya Üretim Üssü Olma Yolunda
PİLDER Başkanı Kadem Usta da batarya teknolojilerinin dünyadaki sürdürülebilir enerji geçişinde kritik bir rol oynadığını belirterek, Türkiye’deki batarya üretim ekosisteminde önemli gelişmelerin yaşandığını söyledi. Usta, Türkiye’nin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaat batarya üretim kapasitesini aşmayı hedeflediğini ve Avrupa’nın batarya üretim üssü olma yolunda hızla ilerlediğini ifade etti. Türkiye’nin batarya teknolojilerinde sürdürülebilirlik ve çevre dostu yaklaşımlarını benimseyerek, hem yerli üretimi artırma hem de dışa bağımlılığı azaltma hedefinde olduğunu vurguladı.
Bu önemli zirvede ortaya çıkan görüşler, Türkiye’nin batarya teknolojileri alanında stratejik ve lider bir rol üstlenme hedefini net bir şekilde ortaya koyuyor. Yerli üretim, AR-GE faaliyetleri ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarla Türkiye’nin batarya teknolojilerindeki geleceği parlak görünüyor.