© 2021. Tüm hakları saklıdır.

Guid3rs

Bankaların Risk Ağırlıkları Değişti
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Bankaların Risk Ağırlıkları Değişti

Bankaların Risk Ağırlıkları Değişti

haberler haberler - - 2 dk okuma süresi
2 0

BDDK, Bireysel ve Konut Kredilerinin Risk Ağırlıklarını Güncelledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel ve konut kredilerinin risk ağırlıklarına ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Yapılan yazılı açıklamaya göre, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması amacıyla alınan tedbirler kapsamında bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında önemli değişiklikler yapıldı.

Yeni Risk Ağırlıkları Belirlendi

BDDK’nın açıklamasına göre, uluslararası minimum standartlara oranla daha ihtiyatlı risk ağırlıkları uygulanması kararı alınmıştı. Ancak yapılan son değerlendirmeler sonucunda, bu kararda değişikliğe gidildi. Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik uyarınca yeni risk ağırlıkları belirlendi.

Hangi Kredilere Etki Edecek?

Yapılan yeni düzenleme, binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilere, ihtiyaç kredilerine, bireysel kredi kartlarına, konut edinme amacıyla kullanılan kredilere ve finansal kiralama işlemlerine etki edecek. Özellikle tüketicinin sahip olduğu konutun ipotek edilmesi durumunda bu kredilere daha ihtiyatlı risk ağırlıkları uygulanacak.

Sonuç olarak, BDDK’nın yeni düzenlemesiyle bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında bireysel ve konut kredilerine uygulanan risk ağırlıklarında değişiklik yapıldı. Bu kararın, bankaların kredi politikaları ve sermaye yeterliliği açısından önemli etkileri olması bekleniyor.

İlgili Yazılar

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız